Genel Parametreler
e-Fatura Çevirici Nedir?
e-Fatura Çevirici ile fiş işlemek kabus olmaktan çıkıyor. Tek yapmanız gereken mükellefinizden e-Fatura, e-Arşiv Fatura portalına ait firma kodu, kullanıcı adı ve şifresini istemek, gerisini e-Fatura Çevirici'ye bırakın.
e-Fatura Çevirici Nedir?e-Fatura, e-Arşiv Fatura entegratör portallarında yer alan faturaları otomatik olarak muhasebeleşmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yazılımdır. Bunun için tek yapmanız gereken defterini tutmuş olduğunuz mükellefinizin kullanmış olduğu entegratöre ait kullanıcı adı ve şifre bilgilerini istemek, daha sonra istediğiniz tarih aralığını e-Fatura Çevirici programına giriş yaparak o tarih aralığındaki tüm alış ve satış faturalara ulaşabilirsiniz.
- Tanımla : e-Fatura, e-Arşiv Fatura portalına ait kullanıcı adı ve şifre bilgilerini tanımla.
- İndir : İstediğin tarihe göre e-Fatura, e-Arşiv Fatura indir.
- Aktar : Muhasebe kodunu gir ve kendi programına aktar.
Genel Parametre Tanımlama (Araçlar)
Fatura Çevirici - Eczane Çevirici, e-Fatura Çevirici ve Fiş Çevirici'ye ait parametre tanımlamalarının çoğu bu menü altında gerçekleşmektedir. Sırasıyla bunları tanıtmaya çalışalım.
Seçenekler
Fatura Çevirici - Eczane Çevirici, e-Fatura Çevirici ve Fiş Çevirici'ye ait parametre tanımlamalarının çoğu bu menü altında gerçekleşmektedir. Sırasıyla bunları tanıtmaya çalışalım.
Program ve Fiş Gruplandırma
Aylık : Oluşturacağınız muhasebe fişinin aylık olarak oluşturur.
Varsayılan Program : Muhasebe Fişi xls (OrkaSQL, Dia vb.)
Aktarım Seçenekleri - 1
Fiş Satır Açıklaması : Fiş satır açıklamasının aktif olabilmesi için sol alandan sağ alana sağ sol ok hareketleri ile gönderebilirsiniz. Sol alana eklenen açıklamaları yukarı aşağı yön oklarlarla da sıralayabilirsiniz. Fiş satır açıklamasında olan değerler bu alanda sıralanmaktadır.
Satır Açıklaması Ayracı : Sol alanda yer alan değerlerin arasına kullanılacak ayraç burada tanımlanır. (-), (boşluk), (/) şeklinde kullanılabilir.
Aktarım Seçenekleri - 2
Eşleştirmede Hesap Adını Düzelt : Cari hesap unvanının fatura listesi ile smmm programınızda tanımlı olmasına göre düzeltilmesini sağlar.
Veri Kaçıncı Satırda Sonlanıyor Özelliğini Göster : Fatura Çevirici > Yeni Fatura Aktarımı (Excel)'e tıkladığınızda açılan Fatura Dönüştürücüsü penceresinde Veri Kaçıncı Satırda Sonlanıyor? özelliği ile özellikle 100 üzeri satırdan oluşan fatura listesi için yaptığınız şablonda zaman tasarrufu sağlamak için kullanılır. Örneğin 1500 satırdan oluşan bir faturanız var ve Başlık 1.satırdan veriler 2. satırdan başlasın, Veri Kaçıncı Satırda Sonlanıyor? kısmına 35 yazdığınızda 34.satıra kadar veri almaktadır.
Kod Sıralaması : Muhasebe kodlarını yukarı aşağı ok yardımıyla sıralama yapıp muhasebe fişi kod sıralamasını buna göre yapabiliriz.
Akıllı Eşleştirme
Hesap Kodları Listesi (Satış) : Satış faturaları için; cari kod işlemlerinde eşleştirme türüne göre filtreleme yapmak için kullanılmaktadır. Burada resimde ki gibi 100;120 hesap kodları yazıldığında eşleştirme yaparken belirtilen hesap kodu ile başlayan kodlara göre arama yapar. Yani 100'den 101'e kadar ve 120'den 121'e kadar olan kodlar arasında arama yapabilir. Sadece 100 ile başlayanlara göre arama yapması için bu alana 100 yazmamız yeterli olacaktır.
Hesap Kodları Listesi (Alış) : Alış faturaları için; yani yukarıdaki anlatıma göre burada da alış faturasına uygun kodlara göre filtreleme yapılması sağlanır.
Hesap Kodları Gözardı Listesi : Bu özellikle gösterilen kodların dışında filtreleme yapılması sağlanmaktdır.
Hesap Planı Dosya Ayarları
Bu parametreyi Hesap Planı tanımlama için kullanabilirsiniz. Hesap plan excel listeniz standart geldiğinde aşağıdaki gibi Sütun İndeksleri İçin Program Seçiniz de ye tanımlı olan programların hesap plan tanımlamaları otamatik olarak ilgili alanlarda doldurulmaktadır. Ayrıca siz de bu alanlar müdehale edebilrsiniz.
Kayıtlı VKN'ler
Kayıtlı VKN'ler : Mükellefinize ait e-Fatura Çevirici ve Eczane Çevirici için hangi mükellefler kayıtlı ise onları listeler.
Diğer
Diğer : Resimde de gösterildiği üzere bu seçenek seçili olduğunda aşağıda yer alan Fatura Dönüştürü Ekranı program ilk açıldığında gelmeyecektir. Seçili olmadığı durumda ise otomatik olarak açılışta ekrana gelecektir.
Fatura Türü Tanımlama
Fatura Türleri : Orka Sql için geçerli olan fatura türlerini burada KOD ve AÇIKLAMA olarak girebilirsiniz.
Akıllı Cari Kod Bulma - Gözardı Kelimeler
Akıllı Cari Kod Bulma - Gözardı Kelimeler : Bu özellik sayesinde listede tanımlı olan kelimelerin geçtiği cari unvanlarda bu kelimeleri dikkate almadan filtreleme yapar. Örnek: Yeşilmavi Yazılım San.Tic.Ltd.Şti. olan unvanda sadece Yeşilmavi Yazılım olarak unvanı dikkate alarak arama yapmaktadır.